Policzki
Składniki
- 700 g policzków wołowych
- 3 łyżki sosu Kikkoman
- 1.5 łyżeczki tabasco
- 2 łyżki teriyaki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 200 ml wina białego wytrawnego
- 300 ml bulionu wołowego
- 2 cebule
- 1 łyżka pasty tamaryndowej
- 1 łyżka czarnego sosu sojowego
- 4 listki kaffiru
- sok z 1/2 limonki
- olej ryżowy do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Policzki oczyścić z błon, pokroić na kawałki około 4x5 cm.
Krok 2
Sos sojowy Kikkoman, Tabasco i sos teriyaki wymieszać, dodać do mięsa, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Krok 3
Dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Krok 4
Dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze 5 minut, wlać wino, zamieszać. Przełożyć do garnka, wlać bulion gotować pod przykryciem godzinę.
Krok 5
Dodać pastę tamaryndową, czarny sos sojowy, listki kaffiru, sok z limonki, przykryć i dusić na najmniejszym gazie około 2 godzin.