Makaron z bobem, chorizo i żółtą cukinią w sosie z serem gorgonzola
Składniki
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 żółta cukinia umyta i pokrojona w słupki
- 12 pomidorków koktajlowych umytych i przekrojonych na pół
- 300 g kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 300 g sera gorgonzola
- 1 posiekana cebula
- 300 g bobu ugotowanego i obranego
- masło klarowane
- 2 garście świeże listki bazylii pokrojone w paseczki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron ugoruj al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę. Dodaj chorizo i czosnek. Smaż około 5 minut mieszając.
Krok 2
Dodaj cukinię, bób i pomidorki koktajlowe. Całość dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i dodaj ser gorgonzola podzielony na mniejsze kawałki. Dolej łyżkę wody z gotowania makaronu oraz włóż makaron na patelnię.
Krok 3
Wszystko dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.
Nałóż na talerze i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz paseczkami listków bazylii.
Smacznego.