Roladki karkowe
Składniki
- 6 plastrów karkówki
- 0.33 zielonej papryki
- 0.33 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 szklanka oleju
- jajko
- 0.75 szklanki mleka
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Karkówkę umyć, osuszyć. Rozbić cienko plastry za pomocą tłuczka i folii spożywczej. Oprószyć obficie solą i pieprzem z obu stron - odstawić. Papryki umyć i pokroić w cienkie paseczki.
Krok 2
Naleśniki: Wszystkie składniki (jajko , mleko, mąka,-0.5 szklanki, oliwa, słodka papryka, chili, sól, pieprz) połączyć razem za pomocą trzepaczki lub miksera. Rozgrzać suchą patelnię i usmażyć 2-3 cienkie naleśniki. Z placków za pomocą szklanki wyciąć kółka.
Krok 3
Na każdy plaster karkówki kłaść naleśnika, po paseczku czerwonej oraz zielonej papryki.
Krok 4
Zwijać roladki. Najpierw krótsze boki do środka, a następnie w rulon. Obtoczyć mięs w mące.
Krok 5
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć roladki na rumiano z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami.