Cukinie faszerowane po meksykańsku
Składniki
- 3 cukinie
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 150 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki fasoli czerwonej
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki przyprawy tacos
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo
- 2 łyżki natki pietruszki
- 100 g sera żółtego
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy przyprawami. Farsz powinien być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.