Ossobuco alla Fiorentina
Składniki
- 4 ossobucco (plaster cielęcej giczy z kością w środku)
- 1 kubek zmiksowanych pomidorów pelatti
- 0.5 szklanki czerwonego wina Red Sangoviese
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 2 marchewki pokrojone w plastry
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 starta skórka z cytryny
- 1 garść drobno posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Posiekaną cebulę podsmaż do miękkości na dużej patelni albo garnku z grubym dnem (musi zmieścić się w nim cała potrawa) na średnim ogniu z łyżką masła i ok. 2 łyżkami oliwy z oliwek,
Krok 2
Ostrym nożem ponacinaj błonę na plastrach mięsa, dzięki temu nie zwinie się podczas gotowania,
Krok 3
Podgrzej wywar warzywny,
Krok 4
Obtocz mięso w niewielkiej ilości mąki i obsmaż z dwóch stron na drugiej pateli. Gdy będzie gotowe dodaj do miękkiej cebuli,
Krok 5
Wlej wino i zredukuj o połowe,
Krok 6
Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu 10 - 15min, następnie wlej wywar i zmiejsz ogień,
Krok 7
Posól, popieprz, wrzuć marchewkę i duś przez 1,5 godziny pod częściowym przykryciem. Raz na jakiś czas obróć mięso, potrząśnij garnkiem/patelnia żeby nic nie przywarło do dna,
Krok 8
Na koniec przygotuj "gremolate" - wymieszaj skórkę z cytryny, czosnek i pietruszkę, posyp danie 3-5min przed końcem gotowania. Mięso powinno być mięciutkie, odchodzące od kości, sos średnio gęsty. Smacznego.