Ossobuco alla Fiorentina

Dodany przez: Miki Yum (więcej moich przepisów)

Ulubione danie mojego taty - Ossobuco alla Fiorentina. Ossobuco - (plaster cielęcej giczy z kością w środku).
Obejrzane: 1450
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 4 ossobucco (plaster cielęcej giczy z kością w środku)
  • 1 kubek zmiksowanych pomidorów pelatti
  • 0.5 szklanki czerwonego wina Red Sangoviese
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 2 marchewki pokrojone w plastry
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 starta skórka z cytryny
  • 1 garść drobno posiekanej pietruszki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaną cebulę podsmaż do miękkości na dużej patelni albo garnku z grubym dnem (musi zmieścić się w nim cała potrawa) na średnim ogniu z łyżką masła i ok. 2 łyżkami oliwy z oliwek,

Krok 2

Ostrym nożem ponacinaj błonę na plastrach mięsa, dzięki temu nie zwinie się podczas gotowania,

Krok 3

Podgrzej wywar warzywny,

Krok 4

Obtocz mięso w niewielkiej ilości mąki i obsmaż z dwóch stron na drugiej pateli. Gdy będzie gotowe dodaj do miękkiej cebuli,

Krok 5

Wlej wino i zredukuj o połowe,

Krok 6

Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu 10 - 15min, następnie wlej wywar i zmiejsz ogień,

Krok 7

Posól, popieprz, wrzuć marchewkę i duś przez 1,5 godziny pod częściowym przykryciem. Raz na jakiś czas obróć mięso, potrząśnij garnkiem/patelnia żeby nic nie przywarło do dna,

Krok 8

Na koniec przygotuj "gremolate" - wymieszaj skórkę z cytryny, czosnek i pietruszkę, posyp danie 3-5min przed końcem gotowania. Mięso powinno być mięciutkie, odchodzące od kości, sos średnio gęsty. Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×