Pierogi ruskie

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Klasyk. Można lubić lub nie - ale klasyk :-)
Obejrzane: 1950
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Farsz ziemniaczano-twarogowy

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g twarogu tłustego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 średnie cebule

Ciasto pierogowe

  • 500 g mąki + trochę na boku
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Farsz:

Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy się ugotują i będą jeszcze gorące przepuść przez praskę - inaczej w ziemniakach będą grudki. Kiedy ostygną i będą zimne!, delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Uwaga! jeśli dodacie twaróg do ciepłych ziemniaków - zacznie się rozpuszczać i zrobi się ciapa.
Bardzo drobno posiekaj cebulkę, a następnie podsmaż ją na masełku na patelni. Razem z niewchłoniętym ewentualnie tłuszczykiem dodaj do farszu. Niedbale zamieszaj wszystkie składniki.

Przypraw całość do smaku i według upodobania solą i pieprzem.

Krok 2

Ciasto pierogowe:

Mąkę wysyp do miski lub na stolnicę. Ostrożnie wlej gorącą wodę i zamieszaj jak najdokładniej widelcem. Dodaj olej. Jeśli mieszałaś ciasto w misce - wyciągnij je na obsypaną mąką stolnicę, wyrób ciasto rękami (woda na pewno zdążyła już ostygnąć) na gładką i plastyczną masę. Koniecznie włóż ciasto w foliowy woreczek, zawiąż go i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko - ok. 2 mm - ciasto. Szklanką lub kubkiem wycinaj okręgi, na każdy nałóż jedną łyżeczkę farszu i zlepiaj DOKŁADNIE pierogi. Dla ozdoby możesz pozaginać brzegi lub podociskać je widelcem.
Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

Ja najbardziej lubię je podsmażyć na patelni na odrobinie masła i z dodaną podsmażoną cebulką :-)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×