Gulasz wieprzowy
Składniki
- 90 dkg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- główka czosnku
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki czarnego sosu chili
- 2 łyżki przyprawy do mięsa
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 25 dkg marchewki mini
- 30 dkg bobu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 woreczki kaszy jęczmiennej
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Łopatkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić w grubą kostkę.
Krok 2
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Krok 3
W dużym rondlu lub brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, sos chili, przyprawę do mięsa, paprykę w proszku i smażyć chwilę razem.
Krok 4
Całość podlać wodą i dusić razem 40-50 minut. Co jakiś czas podlewać gulasz wodą.
Krok 5
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać 25 dkg mrożonych mini marchewek i dusić jeszcze 10 minut.
Krok 6
Do garnka z wrzącą wodą do dać sól, cukier, wsypać mrożony bób i gotować około 4-5 minut. Bób odcedzić. Przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Krok 7
Mąkę wymieszać ze 100 ml wody. Wlać do gulaszu i zagotować.
Krok 8
Na koniec dodać ugotowany bób i jeszcze chwilę podgrzać.
Krok 9
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Krok 10
Gulasz podawać z kaszą ugotowaną na sypko. Całość udekorować natką pietruszki. Smacznego!