Pierogi z makiem

Dodany przez: Wanilia i Kardamon (więcej moich przepisów)

Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną. Tradycyjne smaki w nowym wydaniu. Takie połączenie musi doskonale współgrać ze sobą. Pierogi z makiem - cud i miód!
Obejrzane: 405
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto:

  • 30 dkg mąki pszennej
  • jajko
  • woda
  • sól

Nadzienie i sos:

  • 20 dkg maku
  • 1 szklanka mleka
  • 1.5 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru pudru
  • jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczy
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Farsz: Mak przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Zalać wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu - cały czas mieszając, ponieważ ma tendencję do przypalania. Po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić zmielony mak. Dodać cukier, skórkę pomarańczową oraz zmielone orzechy chwilę przesmażyć. Wystudzić masę. Wbić jajko i dodać miód. Wymieszać.

Krok 2

Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Wbić jajko - wlewać stopniowo tyle ciepłej wody, aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego. Dobrze zagnieść. Odłożyć na 5 minut, aby „odpoczęło”. Następnie rozwałkować i szklanką o średnicy około 8 cm wycinać kółeczka. Nakładać po małej łyżeczce makowego farszu. Zlepiać brzegi formując ozdobne falbanki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia pierożków.

Krok 3

Sos: Z pomarańczy wycisnąć sok - ja zrobiłam to w wyciskarce do cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku. Wlać sok z pomarańczy i gotować, aż do momentu zredukowania się - sos lekko zgęstnieje. Pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej (bez białej błonki). Gotować jedną minutę. Odstawić na chwilę i polać gorące pierożki na talerzach. Posypać odrobiną suchego maku i podawać. Życzę smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×