Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką
Składniki
- 5 plastrów karkówki
- 10 łyżek ketchupu
- 2 garście suszonych grzybów
- 25 dkg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 szt czerwona papryka
- 1 szt cebula
- 5 łyżek majonezu
- 15 dkg żółtego sera
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do smażenia tłuszcz
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły przez ok. 30 min. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na mięso. Smarujemy majonezem. Przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30 minut.