Pęczak z kurkami w śmietanowo-pietruszkowym sosie
Składniki
- 300 g świeżych kurek
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 0.75 szklanki pęczaku
- 330 g śmietany 30 %
- świeżo mielony pieprz do smaku
- świeżo mielona sól do smaku
- 1 szt duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- woda do gotowania kaszy (około 2,5 szklanki)
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
1. Pęczak prażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju rzepakowego przez 3 minuty, po czym zalewamy go stopniowo wodą, za każdym razem tak, żeby cała kasza była przykryta płynem. Gdy kasza wchłonie wodę, powtarzamy czynność, nie zapominając o mieszaniu. Podlewamy tak długo, aż kasza będzie „na ząb”.
Krok 2
2. Kurki zalewamy wrzącą wodą i trzymamy w niej przez pięć minut. Następnie płuczemy na durszlaku i osuszamy.
Krok 3
3. Na patelni rogrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smażymy wszystko na rumiano. Zdejmujemy z patelni czosnek i cebulke na talerz.
Krok 4
4. Na tej samej patelni rogrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i przesmażamy bardzo mocno kurki, aż pieknie się zarumienią. W międzyczasie możemy podlać jeszcze odrobinką oleju. Do kurek dorzucamy cebulkę i razem chwilę smażymy. Kurki wraz z cebulą zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smażymy wszystko jeszcze około 2 minut, aż śmietanka lekko zgęstnieje.
Krok 5
5. Do tak przygotowanego sosu dorzucamy pęczak, razem dokładnie mieszamy na patelni i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. I gotowe!