Stek wołowy T-bone

Dodany przez: Bea (więcej moich przepisów)

Warszawa- smak nowości! Stek wołowy T-bone
Obejrzane: 1150
Porcje: 1
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 T-bone stek
  • 1 łyżka masła
  • 100 g sera gorgonzola
  • 50 g sera pleśniowego lazur
  • 0.5 szklanki śmietanki 30%
  • ziemniaki
  • szczypta soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Steki T-bone zawdzięczają swoją nazwę szczególnemu rodzajowi cięcia, które pozostawia wewnątrz steka kość w kształcie litery T. Większa część mięsa po jednej stronie kości to rostbef, natomiast po drugiej stronie znajduje się część polędwicy. Steki T-bone doskonale nadają się do grillowania i smażenia. Ze względu na dwa rodzaje mięsa i rozdzielającą je kość, części T-bone\'a grillują się w różnym tempie: mięso bliżej kości przygotowuje się szybciej od tego na brzegach, a polędwica jest szybciej gotowa od rostbefu.

T-bone grillujemy po 6 - 8 min. z każdej strony.\"- najlepiej na grillu elektrycznym

Krok 2

Stek proponuję podać z pieczonymi ziemniaczkami z ziołami (tu z tymiankiem) z zielonym pieprzem i sosem gorgonzola oraz z warzywami (brokuły, kalafior i marchewka) gotowanymi na parze.

Krok 3

Sos gorgonzola uzyskujemy rozpuszczając 1 łyżkę masła. Następnie dodajemy 100 g sera gorgonzola i 50 g sera pleśniowego lazur błękitny; na niewielkim ogniu ser powoli rozpuszczamy i dolewamy pół szklanki śmietanki 30%. Całość starannie mieszamy i zagotowujemy.

Krok 4

Ziemniaki (ze skórą) gotujemy w lekko osolonej wodzie pokrojone w grubsze półksiężyce około 20 minut. Następnie wyciągamy ziemniaki z wody, układamy na blaszce bez tłuszczu i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut aż się zarumienią.

Krok 5

Druga metoda pieczenia ziemniaków: Ziemniaki myjemy, nie obieramy, kroimy na kawałki większe niż kostka (widoczne na zdjęciach). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, na blaszce polanej niewielką ilością oleju układamy nasze pokrojone ziemniaki, solimy i przyprawiamy pieprzem do smaku, posypujemy oregano, czerwoną słodką papryką, wcieramy czosnek. Polewamy po wierzchu mała ilością oleju. Pieczemy około 30 minut do zarumienienia.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×