Świąteczna ryba

Dodany przez: P.K. (więcej moich przepisów)

W Święta ryba musi być. W mojej rodzinie niestety każdy przepada za inną - a to dzwonko łososia w tymianku dla mnie, a to kawałek karpia w soli, pieprzu i z aromatycznym suszonym grzybkiem dla Papy, pstrąg w czosnku dla mamy, filet z pangi dla brata... Żeby dogodzić wszystkim gustom nie urabiając się przy tym po łokcie, należało wymyślić jakiś patent. To danie jest wspaniałe, bo jest właściwie jednogarnkowe, odpowiada wszystkim domownikom (a przecież o to chodzi przy Wigilii - żaby każdy się ucieszył i czerpał radość) i nie odbiega jakoś dramatycznie od świątecznego menu :) Fajnie też, że można modulować danie dodając różne zestawy warzyw. Pełna dowolność i kreatywność.
Obejrzane: 2371
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 4 kawałki/filety/dzwonka różnych ryb, w zależności od preferencji
  • 0.5 kg marchewek mini
  • 0.3 kg pokrojonej w dość grubą kostkę dyni
  • 0.5 kg pokrojonych w dość grubą kostkę ziemniaków
  • 3 szt cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • x opakowań ulubione przyprawy
  • 1 opakowanie szpnaku/sałat dekoracyjnych
  • 4 łyżki oliwy+oleju
  • 1 szt kabaczek/cukinia

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

WARZYWA: Dynię i ziemniaki kroimy w średnią kostkę i umieszczamy w naczyniu do zapiekania. Surową marchewkę mini umieszczamy tam bez krojenia :) Oblewamy to oliwą z oliwek pomieszaną z olejem (oliwa nie jest najzdrowsza w wysokich temperaturach więc warto ją z czymś zmieszać). Obsypujemy majerankiem i solą/vegetą.

Krok 2

RYBA: Każdą z ryb płuczemy i doprawiamy według preferencji, obsypujemy przyprawami, nacieramy czosnkiem... Foliujemy. W takiej postaci kładziemy do naczynia razem z warzywami.

Krok 3

PIECZENIE: Wszystko powinno siedzieć w piecu nagrzanym do 180 stopni C. ok.godzinę aż warzywa zmiękną, a ryba dobrze się wypiecze.

Krok 4

UKŁADANIE NA TALERZACH: W zależności od gustu możemy warzywa i rybę (wyjętą uprzednio z folii) ułożyć na jednym dużym półmisku, by każdy dobierał sobie co lubi, lub każdemu przygotować porcję, nakładając jego ulubioną rybę i warzywa na talerz ozdobiony kompozycją sałat czy szpinakiem, dodającymi optymistycznego, zielonego akcentu.

Krok 5

JEDZENIE: Czy muszę coś tu tłumaczyć?! :D

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×