Warzywna tarta
Składniki
- 15 dkg mąki
- 7 łyżek masła
- sól do smaku
- 1 duża cukinia
- 3 marchewki
- 1 papryka
- musztarda
- 15 dkg serka śmietankowego
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka
- natka pietruszki
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Na tapętę idą warzywa. Myjemy cukinię., obieramy i kroimy obieraczką wzdłuż na paski i posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później odlewamy. Marchewkę i paprykę myjemy i rówież kroimy obieraczką wzdłóż na paski. Ciastem wykładamy formę na tartę. Smaryjemy musztardą. Nakłuwamy widelcem. Na wierzch kłądziemy fantazyjnie odcisniętą cukinię, marchew i paprykę. W misce ubijamy serek ze śmietanką, jajkami, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Mieszankę wykładamy na warzywa. My jeszzce raz posupalismy po wierzchu solą i pieprzem. Tak lubimy;) PIeczemy w 180 stopniach okoo 30-40 minut w zależności od piekarnika.