Jabłkowe piersi gęsi
Składniki
- 2 piersi z gęsi
- 2 łyżki oliwy
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 3 jabłka
- 150 ml cydru
- 100 ml soku jabłkowego
- 0.25 łyżeczki ziarna kolendry
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Piersi gęsi natrzeć mieszaniną oliwy z żubrówką. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Krok 2
Piersi wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć skórę w kratkę, nie nacinając mięsa.
Krok 3
Ułożyć skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i podgrzewać na wolnym ogniu, wytapiając tłuszcz. Smażyć, aż skórka stanie się cienka i chrupiąca. Przełożyć na drugą stronę i przez kilka minut dusić piersi od strony mięsa w wytopionym gęsim tłuszczu.
Krok 4
Jabłka pokroić na ósemki – nie obierać.
Krok 5
Czosnek rozgnieść, przesmażyć na tłuszczu gęsim. Dodać rozmaryn a następnie jabłka. Wlać cydr i sok jabłkowy, kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut.
Krok 6
Do sosu przełożyć podsmażone piersi gęsi i dusić 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 7
Do sosu przełożyć podsmażone piersi gęsi i dusić 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone piersi wyjąć z sosu. Z jabłek zdjąć skórkę i wyciąć gniazda nasienne. Sos razem z jabłkami zmiksować. Zagotować i dodać zimne masło.
Krok 8
Piersi podgrzać, pokroić w plastry, polać sosem.