Jabłkowe piersi gęsi

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Jabłkowe piersi gęsi - przepis według Karola Okrasy z drobną zmianą. Zamiast nalewki orzechowej dałam żubrówkę i nie zagęściłam sosu chlebem. Jabłkowe piersi gęsi to dobry sposób na danie główne.  
Obejrzane: 7727
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 piersi z gęsi
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jabłka
  • 150 ml cydru
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 0.25 łyżeczki ziarna kolendry
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piersi gęsi natrzeć mieszaniną oliwy z żubrówką. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Krok 2

Piersi wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć skórę w kratkę, nie nacinając mięsa.

Krok 3

Ułożyć skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i podgrzewać na wolnym ogniu, wytapiając tłuszcz. Smażyć, aż skórka stanie się cienka i chrupiąca. Przełożyć na drugą stronę i przez kilka minut dusić piersi od strony mięsa w wytopionym gęsim tłuszczu.

Krok 4

Jabłka pokroić na ósemki – nie obierać.

Krok 5

Czosnek rozgnieść, przesmażyć na tłuszczu gęsim. Dodać rozmaryn a następnie jabłka. Wlać cydr i sok jabłkowy, kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut.

Krok 6

Do sosu przełożyć podsmażone piersi gęsi i dusić 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 7

Do sosu przełożyć podsmażone piersi gęsi i dusić 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone piersi wyjąć z sosu. Z jabłek zdjąć skórkę i wyciąć gniazda nasienne. Sos razem z jabłkami zmiksować. Zagotować i dodać zimne masło.

Krok 8

Piersi podgrzać, pokroić w plastry, polać sosem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×