Kasza Jaglana Zapiekana z Jabłkiem i Gruszką pod Otrębową Posypką
Składniki
CAŁOŚĆ
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 3 łyżeczki miodu
- 1 słodkie jabłko
- 1 słodka gruszka
- 10 orzechów włoskich
- 1 łyżeczka masła
POSYPKA
- 9 łyżeczek otrębów żytnich
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Krok 1
Kasze płuczemy wrzątkiem, po czym zalewamy 2 szklankami wody i na wolnym ogniu gotujemy wraz z łyżeczka masła i solą ok. 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodajemy miód, poszatkowane orzechy, pokrojone w dużą kostkę jabłko i gruszkę.
Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy.
Krok 2
Składniki na posypkę rozcieramy palcami. Wysypujemy wierzch.
Krok 3
Zapiekamy w piekarniku na środkowej półce w temp. 180*C przez ok 15 minut.
Krok 4
Podajemy na ciepło, polane jogurtem wymieszanym z miodem (wedle uznania).