Krucho-drożdżowe rogaliki dyniowe z nadzieniem
Składniki
rogaliki
- 400 g mąki pszennej
- 0.75 szklanki puree z dyni
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 35 g świeżych drożdży
- 90 g masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 8 łyżeczek borówek z imbirem i porto
- 8 łyżeczek kremu orzechowo-kakaowo-bananowego
- 1 łyżka mleka zagęszczonego do posmarowania rogalików
- 1 łyżka tartych migdałów do posypania rogalików
krem
- 7 łyżek mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki tartych migdałów
- 3 łyżki mleka
- 0.5 dojrzałego banana
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy.
Żółtka, jogurt, drożdże i puree z dyni dokładnie mieszamy.
Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło.
Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Krok 2
Po tym czasie dzielimy na dwie części.
Każdą rozwałkowujemy na okrąg i radełkiem kroimy na 8 trójkątów.
Na każdym układamy po łyżeczce nadzienia.
Zwijamy do środka formując rogalik.
Krok 3
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy mlekiem.
Rogaliki z kremem posypujemy dodatkowo tartymi migdałami.
Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Smacznego :)