Sandwich lodowy z orzechów laskowych

Dodany przez: patiserka (więcej moich przepisów)

Lody zamknięte w dwóch kawałkach pysznego ciasteczka są oryginalną przekąską nie tylko latem.W przepisie znajdziesz tylko naturalne składniki.Nic bowiem nie zastąpi jednolicie gładkiej pasty zawierającej 100% mielonych orzechów laskowych. Lody nabiorą głębokiego orzechowego aromatu, zachowując przy tym aksamitnie gładką strukturę.
Obejrzane: 588
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 50 g cukru muscovado
  • 50 g cukru pudru
  • 165 g masła
  • 35 g callebaut Pecan
  • 5 g esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • 220 g mąki pszennej
  • 35 g krokantu pistacjowego
  • 60 g żółtek
  • 60 g cukru
  • 15 g mąki pszennej 500
  • 15 g skrobii kukurydzianej
  • 5 g esencji waniliowej
  • 250 g mleka 3,2%
  • 1.5 g żelatyny w listkach
  • 15 g pasty orzechowej
  • 90 g cukru
  • 50 g białka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowanie ciasteczek:

50 g Cukru muscovado
50 g Cukru pudru
165 g Masła
35 g Callebaut Pecan 5 g Esencji waniliowej 1 szt Jajko
220 g Mąki pszennej
35 g Krokantu pistacjowego

Do misy miksera wsyp 50 g cukru muscovado i 50 g cukru pudru. Dodaj 165 g masła i utrzyj tablerówką (płaskim mieszadłem). Do utartego cukru z masłem dodaj 35 g pasty z prażonych orzechów pekanowych – Callebaut Pecan, 5 g esencji waniliowej i całe jajko. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę.

Do masy dodaj 220 g mąki pszennej i 35 g krokantu pistacjowego. Wszystkie składniki wymieszaj do otrzymania jednolitego ciasta. Wstaw ciasto do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na porcje ważące około 25 g każda, zrób z nich kulki i równomiernie rozpłaszcz na kółka o średnicy około 7 cm. Ciastka piecz przez 12 minut.

Po upieczeniu zostaw na kratce do schłodzenia.

Krok 2

Przygotowanie Crème Pâtissière:

60 g Żółtka
60 g Cukru
15 g Mąki pszennej 500
15 g Skrobi kukurydzianej
5 g Esencji waniliowej 250 g Mleka 3,2%

W misce zmieszaj 60 g żółtka, 60 g cukru, 15 g mąki pszennej, 15 g skrobi kukurydzianej i 4-5 g esencji waniliowej. Wszystko powinno mieć konsystencję gęstej pasty w intensywnie żółtym kolorze.

W rondelku zagotuj 250 g mleka. Pastę w misce zalej częścią gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę mleka i wymieszaj aż do otrzymania jednolitego płynu. Mleko z pastą przelej ponownie do rondelka, wymieszaj i zagotuj do bąblowania. Podczas gotowania płyn zgęstnieje i będzie miał konsystencję gęstego budyniu.

Krem zdejmij z ognia, przelej do miski.

Krok 3

Przygotowanie Crème Chiboust:

1,5 g Żelatyny w listkach
50 g Pasty orzechowej
90 g Cukru
50 g Białka

W misce z zimną wodą namocz 1,5 g żelatyny w płatkach, mocz przez około 5 minut.

Odmierz 200 g Crème Pâtissière i do jeszcze ciepłego dodaj namoczone listki żelatyny i 50 g pasty z orzecha laskowego. Zamiennie można używać innych past orzechowych. Dokładnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę, przełóż do miski i przykryj folią w kontakcie. Masę odstaw do schłodzenia.

W tym czasie przygotuj bezę. Ubij 50 g białka i powoli dodaj syrop cukrowy (90 g cukru zagotuj z niewielką ilością wody), ciągle ubijając.

Schłodzony krem z pastą orzechową rozluźnij rózgą i wymieszaj z 110 g bezy. Bezę należy dodawać w dwóch porcjach i mieszać, aż do otrzymania jednolitej, napowietrzonej konsystencji. Masę przełóż do worka cukierniczego i chłodź w lodówce przez 30 minut, aż stężeje.

Krok 4

Składanie lodów i dekoracja.

Do formy na lody sandwich włóż na dno ciastka. Na ciastka wyszprycuj schłodzony krem aż do wypełnienia całej formy. Krem przykryj delikatnie drugim ciastkiem. Formę schowaj do zamrażarki na 6 godzin. Po tym czasie lody będą dostatecznie schłodzone. W kuchence mikrofalowej upłynnij niewielką ilość ulubionej czekolady i przygotuj posypkę. Zamocz loda w płynnej czekoladzie i obsyp posypką zanim czekolada stężeje. Tak przygotowane lody można wstawić do ekspozytora.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×