Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami
Składniki
Makaron + dodatki + sos
- 160 g makaronu soba
- 0.5 średniej wielkości bakłażana
- 200 g przebranych kurek
- 180 g naturalnego tofu
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0.33 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
MARYNATA DO TOFU
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 zielonej papryczki chili
Przygotowanie:
Krok 1
Tofu zamarynować na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy. Najpierw należy starannie odcisnąć je z nadmiaru wody i pokroić w kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, a chili oczyścić z nasion i posiekać drobno. Wszystkie składniki marynaty należy dobrze wymieszać, po czym zalać tofu marynatą, szczelnie zakryć i odstawić do lodówki. Co jakiś czas należy tofu przemieszać.
Krok 2
Bakłażana myjemy i wraz ze skórką kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny. Kiedy puści nieco soku płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Kurki czyścimy, płuczemy i osuszamy. Większe sztuki kroimy na 2 lub nawet 4 części.
Krok 3
Makaron soba ugotować według przepisu na opakowaniu. Pamiętamy by nie solić wody bądź dodać jedynie symboliczną szczyptę soli ponieważ w makaronie jest już jej dodatek. Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą. W miseczce dokładnie wymieszać składniki sosu tj. 3 łyżki jasnego sosu sojowego, po łyżce soku z cytryny i octu ryżowego oraz pieprz.
Krok 4
Na rozgrzany w woku olej wrzucić bakłażana oraz kurki i smażyć 5-6 minut, po upływie tego czasu przesunąć smażone składniki na bok woka a w wolnym miejscu układać kawałki tofu, i smażyć na złoto z obu stron. Pamiętamy by kurki oraz bakłażana też co jakiś czas mieszać. Pozostałą z tofu marynatą polać kurki i bakłażana. Gdy tofu się zrumieni dodać ugotowany makaron oraz sos i wciąż podgrzewając wymieszać bardzo dokładnie.