Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami

Dodany przez: katarzyna.kachel (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1297
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Makaron + dodatki + sos

  • 160 g makaronu soba
  • 0.5 średniej wielkości bakłażana
  • 200 g przebranych kurek
  • 180 g naturalnego tofu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0.33 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

MARYNATA DO TOFU

  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.5 zielonej papryczki chili
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Tofu zamarynować na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy. Najpierw należy starannie odcisnąć je z nadmiaru wody i pokroić w kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, a chili oczyścić z nasion i posiekać drobno. Wszystkie składniki marynaty należy dobrze wymieszać, po czym zalać tofu marynatą, szczelnie zakryć i odstawić do lodówki. Co jakiś czas należy tofu przemieszać.

Krok 2

Bakłażana myjemy i wraz ze skórką kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny. Kiedy puści nieco soku płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Kurki czyścimy, płuczemy i osuszamy. Większe sztuki kroimy na 2 lub nawet 4 części.

Krok 3

Makaron soba ugotować według przepisu na opakowaniu. Pamiętamy by nie solić wody bądź dodać jedynie symboliczną szczyptę soli ponieważ w makaronie jest już jej dodatek. Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą. W miseczce dokładnie wymieszać składniki sosu tj. 3 łyżki jasnego sosu sojowego, po łyżce soku z cytryny i octu ryżowego oraz pieprz.

Krok 4

Na rozgrzany w woku olej wrzucić bakłażana oraz kurki i smażyć 5-6 minut, po upływie tego czasu przesunąć smażone składniki na bok woka a w wolnym miejscu układać kawałki tofu, i smażyć na złoto z obu stron. Pamiętamy by kurki oraz bakłażana też co jakiś czas mieszać. Pozostałą z tofu marynatą polać kurki i bakłażana. Gdy tofu się zrumieni dodać ugotowany makaron oraz sos i wciąż podgrzewając wymieszać bardzo dokładnie.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×