Aksamitna rapsodia cukiniowo-bananowa z czekoladową nutą
Składniki
- 1.5 kg cukinii (umytej, obranej ze skóry i startej maszynką lub skrojonej w drobną kostkę)
- 1.5 kg bananów pokrojonych w plastry
- 700 g cukru
- 2 opakowania cukru żelującego (Konfitur-Fix)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 0.33 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 3 opakowania białej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki prócz czekolady umieszczamy w dużym garnku i mieszamy.
Krok 2
Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, intensywnie mieszając.
Krok 3
Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i nadal mieszamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia jej w masie.
Trwa to jakieś 2-4 minuty.
Krok 4
Wlewamy do słoiczków, zakręcamy szczelnie i stawiamy je do góry dnem, żeby się zawekowały.
Krok 5
Ostrzeżenie: zawartość silnie uzależnia! ;)