Ekstrakt z wanilii

Dodany przez: Anioly w kuchni (więcej moich przepisów)

Piękne pachnące świeże laski wanilii .Postanowiłam już po raz kolejny zrobić ekstrakt z wanilii.Zastępuje on cukier z waniliny. Jest dużo zdrowszy, bez konserwantów. W sumie nie jest też jakoś specjalnie drogi i można go samemu zrobić w domu.
Obejrzane: 1007
Porcje: 20
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 100 ml spirytusu
  • 100 ml wódki
  • 3 laski wanilii

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Laski przekrawamy wzdłóż. Zalewamy w buteleczce alkoholem.Jeżeli laski są za długie, można je przeciąć na pól. Odstawiamy w ciemne miejsce szczelnie zakręcając butelkę.Co jakiś czas wstrząsamy butelką. Ekstrakt waniliowy jest gotowy, gdy będzie miał ciemno-brązową barwę. Moje zdjęcie pokazuje stan początkowy. Za kilka tyg. zrobię zdjęcie gotowego ekstraktu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×