Pasztet z orzechami

Dodany przez: anemon (więcej moich przepisów)

Pasztet bez wątróbki za to z dużą ilością orzechów laskowych. Delikatny, aromatyczny i mimo, że dodałam dość chudy boczek, to nie jest suchy i nie kruszy się w czasie krojenia.
Obejrzane: 1517
Porcje: 26
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 400 g wołowiny bez kości
  • 600 g udźca z indyka bez kości
  • 350 g boczku surowego
  • 150 g cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 3 szt ziela angielskiego
  • 2 szt liścia laurowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 0.25 łyżeczki imbiru mielonego /szczypta/
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa świeżo starta /do smaku/

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do garnka wkładam mięso pokrojone na kawałki, obraną cebulę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach i wlewam 750 mililitrów wrzącej wody.
Dodaję łyżeczkę soli i na ostrym ogniu doprowadzam do wrzenia.
Następnie zmniejszam ogień i na małym ogniu gotuję około 2 godzin. Odstawiam do wystygnięcia.

Krok 2

Przecedzam, usuwam cebulę i przyprawy, a wywar przelewam do czystego garnka i bez przykrycia gotuję, aż zostanie około 1,5 szklanki.

Krok 3

Trzy łyżki bułki tartej wkładam do miseczki i wlewam pół szklanki gorącego wywaru.

Krok 4

Mięso, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek mielę 3 razy przez maszynkę. Następnie masę mięsną z namoczoną bułką miksuję dodając po jednym jajku i wlewając porcjami szklankę wywaru.
Doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodaję orzechy laskowe i dokładnie mieszam.

Krok 5

Masę pasztetową przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie.

Krok 6

Formę wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 45 minut.
Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to nakrywam go folią aluminiową.

Upieczony pasztet wyjmuję z piekarnika i zostawiam w formie do ostygnięcia.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×