Malinowa sarnina

Dodany przez: Ciasteczkowa (więcej moich przepisów)

Malinowa sarnina to mięso polane sosem z pysznych, letnich owoców. Sarnina pojawia się na moim stole tradycyjnie w każde święta. Podawana z malinami wygląda i pachnie pięknie. Zachwyć swoją rodzinę pysznym daniem. Malinowa sarnina z pewnością przypadnie do smaku każdemu.
Obejrzane: 602
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 2 kg mrożonej sarniny
  • 4 plasterki boczku
  • marchew
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • pieprz
  • 1 szklanka soku malinowego
  • 0.5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki cukru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Sarninę (najlepiej udziec) płuczemy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Łączymy warzywa z olejem, dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich, zmiażdżone ziele, listki laurowe, sól, pieprz i mieszamy. Ostawiamy, by puściły sok, który odlewamy. Następnie obkładamy sarninę warzywami. Zawijamy w folię, wkładamy do garnka, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.

Krok 2

Mięso oczyszczamy z warzyw. Dodajemy sól i pieprz wg uznania. Układamy plasterki boczku i zwijamy. Związujemy sznurkiem lub spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Gdy mięso wystygnie, polewamy łyżką oleju i łyżką wody i zawijamy w rękaw do pieczenia (można dodatkowo zawinąć mięso w siatkę). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2 godziny, obracając kilkakrotnie mięso podczas pieczenia.

Krok 3

Sok malinowy wlewamy do garnka, dodajemy kwasek i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.

Krok 4

Sarninę podajemy pokrojoną w grube plastry i polewamy sosem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×