Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Dodany przez: Kulinarne przygody Gatity (więcej moich przepisów)

Lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie ! Posiadając takiego gotowca w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę. Tym razem będzie to duet szpinak i ser pleśniowy.
Obejrzane: 585
Porcje: 6
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 150 g sera pleśniowego
  • 1 cebula
  • 0.5 łyżeczki płatków chili
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeży tymianek
  • świeży estragon
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy łodyżki. Delikatnie blanszujemy na patelni lub na parze.
Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w talarki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i pokruszony ser pleśniowy, a następnie przyprawy i listki ziół. Wszystko mieszamy dokładnie rózgą, i na koniec dodajemy szpinak.
Natłuszczoną szklaną formę (30 x 24 cm) wykładamy ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł. W cieście robimy dziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia.
Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę szpinakową. Na wierzch układamy krążki cebuli.
Tartę zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ja po 15 minutach zmniejszyłam nieco temperaturę, ponieważ mój piekarnik ma tendencję do przypiekania.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×