Jajka w sosie pomidorowym
Składniki
- 4 jajka
- 1.2 szklanki soczewicy
- 1 szklanka pomidorów z puszki
- 0.75 szklanki bulionu
- 0.5 cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- cynamon
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
1. Rozgrzej patelnię, na oliwę. Wrzuć kminek i cynamon. Poczekaj, aż zacznie ładnie pachnieć. Uważaj, aby go nie spalić! Następnie dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż do miękkości.
Krok 2
2. Dodaj opłukaną soczewicę (jeśli wybrałeś ciecierzycę, użyj tej z puszki razem z sosem własnym, w którym jest moczona, ale wtedy pamiętaj, aby proporcjonalnie odjąć ilość bulionu/wody), bulion/woda i pomidory lub sok pomidorowy.
Krok 3
3. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przykryj na około 8 minut. Po tym czasie wbij jajka i ponownie przykryj, na 4 minuty.