Surówka z rzodkiewek i jabłka
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 jabłko winne
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
- 10 listków bazylii
- 1 łyżka soku z cytryny
SOS DO SAŁATKI:
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0.25 łyżeczki cukru
- 0.13 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego /do smaku/
- 0.13 łyżeczki soli morskiej /do smaku/
Przygotowanie:
Krok 1
Umyte rzodkiewki kroję na plasterki, czerwoną cebulę na półplasterki.
Jabłko kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i razem ze skórką kroję na cienkie plasterki.
Plasterki jabłka skrapiam łyżką soku z cytryny.
Dodaję posiekany szczypiorek i porwane listki bazylii, całość delikatnie mieszam.
Składniki sosu dokładnie mieszam, do uzyskania jednolitej konsystencji, polewam nim surówkę.
Podaję ją do kotletów i smażonej ryby.