Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki.
Składniki
- 5 młodych buraków z liśćmi
- 1.5 kalarepy
- 6 dużych rzodkiewek
- 800 ml maślanki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Przygotowanie:
Krok 1
Buraczki i liście dokładnie umyj, odkrój zdrewniałe części i korzonki. Pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż na niej zmiażdżony ząbek czosnku i rozmaryn. Dorzuć buraczki i podsmażaj na wolnym ogniu około 10-15 minut aż zmiękną. Przykryj i smaż pod przykryciem kolejne 10 minut, aż będą miękkie.
Krok 3
Zetrzyj na tarce obraną kalarepę, rzodkiewki i dodaj do buraczków. Zalej maślanką i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Odstaw na pół godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły, a chłodnik nabrał idealnej temperatury.
Podawaj z kleksem z jogurtu, udekoruj rozmarynem.