Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego
Składniki
- 1 L bulionu warzywnego lub mięsnego (wcześniej przygotowanego)
- 1 łyżka masła
- 2 szt świeżych brokułów
- 1 szt cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zaszklić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i zagotować.
Krok 2
Dodać brokuły i gotować do miękkości. Kilka różyczek można wyciągnąć wcześniej, aby udekorować puree przed podaniem. Przyprawić do smaku. Całość zmiksować blenderem i zagęścić serkiem topionym, cały czas mieszając. Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami i udekorowane podgotowanymi różyczkami brokułu.