Orientalny rosół z kaczki
Składniki
Zupa
- szkielet z kaczki
- imbir - świeży - 4cm
- 1 cebula - nieobrana
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli - mała
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 goździki, 1 gwiazdka anyżu, 2 cm kawałek kory cynamonu, 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- 1 pietruszka, kawałek białej części pora, 2 łodygi selera naciowego, ćwiartka selera, natka pietruszki
- 1 łyżka sosu rybnego - opcjonalnie
Do podania
- makaron rosołowy
- makaron ryżowy
Przygotowanie:
Krok 1
Korpus kaczki przemyć, włożyć do garnka, zalać wodą, aby przykrywała ona całą kaczkę i wstawić na piec. Zagotować, zmniejszyć ogień, zszumować. Zbierać szumy tak długo, aż się pojawiają cierpliwie wyławiając.
Gdy szumy przestaną się pojawiać całość gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, do czasu przygotowania pozostałych składników.
Imbir oskrobać ze skórki i opalić nad palnikiem. Cebulę wraz z łupiną oraz czosnek (nieobrany) również opalić. Warzywa obrać ze skórek (jeśli tego wymagają) i przygotować przyprawy.
Gdy wszystkie dodatkowe składniki są gotowe przełożyć szkielet kaczki do czystego garnka, a wywar przelać przez sitko do garnka z kaczką. Dodać warzywa oraz czosnek, imbir oraz cebulę. Dołożyć chilli, sos sojowy, sos rybny oraz przyprawy.
Krok 2
Całość zostawić na bardzo małym ogniu na 3-4 godzin (można więcej) pilnując, aby się rosół za mocno nie gotował (postępujemy identycznie jak w przypadku tradycyjnego rosołu).
Na koniec gotowania bulion spróbować i doprawić do smaku solą/sosem sojowym lub pieprzem.
Podawać z makaronem ryżowym, kolendrą lub też szpinakiem.