Chińska zupa

Dodany przez: Kuchnia Wschodu (więcej moich przepisów)

Chińska zupa jest ostro-kwaśna. Wieprzowina, tofu, grzyby mun w bulionie drobiowym smakują niebiańsko. Warto przenieść do swojej kuchni trochę dalekiego wschodu. Chińska zupa - wspaniały pomysł na dobry obiad.
Obejrzane: 3757
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Mięso i marynata

  • 200 g schabu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 2 łyżki kolendry

Zupa

  • 1.5 L bulionu drobiowego
  • papryczka chili
  • 5 suszonych grzybów mun
  • 1 łyżka pędów bambusa z zalewy
  • szalotka
  • 1 opakowanie tofu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek zimnej wody
  • jajko
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Schab kroimy w cienkie plasterki, a następnie w cienkie paseczki długości około 4 cm.
W misce dokładnie mieszamy składniki marynaty i wkładamy do niej mięso. Odstawiamy na około 30 minut.

Krok 2

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, po czym wyrzucamy ich twarde nóżki, a resztę kroimy w cienkie paseczki.
Paprykę chili i szalotkę kroimy w plasterki.

Krok 3

Zagotowujemy bulion. Dodajemy mięso wraz z marynatą, pędy bambusa, szalotkę, grzybki mun i chili. Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu i gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 4

W jednej miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z zimną wodą (by uzyskać pastę).
W drugiej roztrzepujemy jajko widelcem.

Krok 5

Najpierw wlewamy do zupy pastę kukurydzianą (jednocześnie mieszając zupę). Zagotowujemy, doprawiamy zupę sosem sojowym (jasnym i ciemnym) i octem ryżowym. Zupa powinna być ostro-kwaśna, więc w razie potrzeby dodajcie więcej octu. Gdyby była dla Was za mało słona (ja dużo nie solę), doprawcie solą lub jasnym sosem sojowym.

Krok 6

Doprawioną zupę zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy do niej cienkim strumieniem rozbełtane jajko. Utworzą się nam wówczas cienkie niteczki.
Przelewamy zupę do miseczek i dekorujemy posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×