Chińska zupa
Składniki
Mięso i marynata
- 200 g schabu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
- 2 łyżki kolendry
Zupa
- 1.5 L bulionu drobiowego
- papryczka chili
- 5 suszonych grzybów mun
- 1 łyżka pędów bambusa z zalewy
- szalotka
- 1 opakowanie tofu
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 5 łyżek zimnej wody
- jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Schab kroimy w cienkie plasterki, a następnie w cienkie paseczki długości około 4 cm.
W misce dokładnie mieszamy składniki marynaty i wkładamy do niej mięso. Odstawiamy na około 30 minut.
Krok 2
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, po czym wyrzucamy ich twarde nóżki, a resztę kroimy w cienkie paseczki.
Paprykę chili i szalotkę kroimy w plasterki.
Krok 3
Zagotowujemy bulion. Dodajemy mięso wraz z marynatą, pędy bambusa, szalotkę, grzybki mun i chili. Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu i gotujemy kolejne 10 minut.
Krok 4
W jednej miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z zimną wodą (by uzyskać pastę).
W drugiej roztrzepujemy jajko widelcem.
Krok 5
Najpierw wlewamy do zupy pastę kukurydzianą (jednocześnie mieszając zupę). Zagotowujemy, doprawiamy zupę sosem sojowym (jasnym i ciemnym) i octem ryżowym. Zupa powinna być ostro-kwaśna, więc w razie potrzeby dodajcie więcej octu. Gdyby była dla Was za mało słona (ja dużo nie solę), doprawcie solą lub jasnym sosem sojowym.
Krok 6
Doprawioną zupę zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy do niej cienkim strumieniem rozbełtane jajko. Utworzą się nam wówczas cienkie niteczki.
Przelewamy zupę do miseczek i dekorujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego!