Zupa miso
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 50 g krewetek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 opakowanie ciasta na won tony
- 1.5 L bulionu warzywnego
- 3 łyżki pasty miso
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Zmiel krewetki. Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do nadzienia won tonów. Odstaw na 20 do lodówki.
Krok 2
Rozłóż ciasto na pierożki i wypełnij każdy z nich łyżeczką nadzienia. Brzegi ciasta nawilż wodą, aby można było łatwiej skleić brzegi.
Krok 3
Sklej won tony.
Krok 4
Zagotuj bulion i dodaj do niego pastę miso. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i wrzuć kilka pierożków. Pamiętaj, aby nie wrzucać ich zbyt dużo, bo się posklejają. Gotuj 9 min. Serwuj od razu po ugotowaniu. Nie gotuj „na zapas” bo pierożki się posklejają i będą nieapetycznie wyglądały.