Chłodnik ogórkowy z jarmużową pianką
Składniki
CHŁODNIK Z OGÓRKA
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 awokado
- 0.5 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 0.5 cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz
PIANA Z JARMUŻU
- 5 liści jarmużu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Krok 1
CHŁODNIK Z OGÓRKA
Ogórek przekrawamy na pół i usuwamy środek z pestkami, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy pokrojone awokado, jogurt, przyprawy, koper oraz sok z wyciśniętej cytryny i blendujemy na jednolitą masę . Chłodzimy w lodówce około godziny.
Krok 2
PIANA Z JARMUŻU
Jarmuż blenujemy (przed samym podaniem) razem z jogurtem do uzyskania jednolitej masy oraz efektu "spienienia", dekorujemy potrawę.
DODATKOWO
krążki z sera mozzarella
plastry z ogórka świeżego
1 kromka chleba typu WASA z pestkami dyni - pokruszony
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
listki i korzeń młodej pietruszki
1 łyżeczka siemienia lnianego
Smacznego:)