Zupa ogórkowa z pulpecikami
Składniki
- 10 kiszonych ogórków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0.33 selera
- 1 cebula
- 8 ziemniaków
- 1 szklanka rosołu - bulionu warzywnego
- 0.5 szklanki słodkiej śmietanki
- 0.5 pęczka koperku
- 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka majeranku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki, warzywa obrać i umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać bulion i zagotować.
Krok 2
Mięso mielone wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą, jajkiem, doprawić. Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar. Gotować 45 min.
Krok 3
Dodać ogórki starte na dużych oczkach i śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wsypać posiekany koper, doprawić do smaku.