Zupa krem cebulowa

Dodany przez: Jey (więcej moich przepisów)

to ostatnio moja najbardziej ulubiona zupa, jaką przyrządza mi Mama. odgrzewając ją sobie na gazie powinnam wychodzić z kuchni i wracać po kilku minutach, bo stojąc przy niej i czekając aż będzie ciepła ciągle ją podjadam! co czyni ją tak mocno perfekcyjną? może to ta gęstość, konsystencja kremu. ta aromatyczna łagodność i delikatność, lekka puszystość, słodkawy, ale nadał wytrawny smak nie porównywalny do niczego innego, nawet nie do końca do samej cebuli. ciepło, gorąco, rozgrzewająco - w sam raz na jesień i zimę dla zmarzniętego ciała. prosto i szybko.
Obejrzane: 1008
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:
449,8kcal
kalorie
19,2g
węglowodany
4,2g
białko
42,3g
tłuszcze
4,5g
błonnik
124,0mg
cholesterol
21,8mg
magnez
72,6mg
wapń
1,4mg
żelazo

Składniki

  • 0.5 kg cebuli
  • 1 litr wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 0.25 łyżeczki pieprzu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na maśle bądź oliwie z oliwek do lekkiego zarumienienia. co jakiś czas trzeba cebulę przemieszać. jeśli podczas duszenia zabraknie tłuszczu i cebula zacznie się bardziej palić niż dusić to dodajemy trochę masła/oliwy, w zależności od tego co używamy.

Krok 2

WAŻNE jest to aby dusić cebulę powoli, na małym ogniu, żeby zyskała jak nabrała wspaniałego aromatu. nie wolno podganiać smażenia dając duży gaz, ponieważ wtedy cebula będzie się podpalać i dawać gorycz, a tego nie chcemy.

Krok 3

pod koniec smażenia dodajemy do cebuli rozgnieciony czosnek i smażymy ostatnie 2 minuty.

Krok 4

wodę zagotowujemy razem z przyprawami*. kiedy będzie się gotować wrzucamy cebulę. gotujemy przez chwilkę, po czym wyłączamy gaz i całość blenderujemy na gładki krem** po czym ewentualnie doprawiamy mocniej do smaku.

* zupę można doprawić również papryczką jalapeno jeśli wolicie ostre smaki
** zupa najlepszego smaku nabiera po zblenderowaniu. przed smakuje prawie całkiem inaczej

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×