Zupa serowo-czosnkowa z grzanką
Składniki
- 1 pęczek czosnek
- 4 szt ziemniaki
- 1.5 L bulionu
- 2 łyżki masło
- 50 g wędzony boczek
- 100 g ser żółty Radamer Serenada
- 125 ml śmietana słodka 18%
- 1 szt świeża bagietka
- 1 szt natka pietruszki
- 1 szczpyta sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Krok 1
Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po podsmażeniu wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, następnie przesmażony wcześniej i wytopiony boczek.
Gotujemy ok. 30-35 minut, wrzucamy połowę tartego sera, dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem.
Podajemy z grzankami zapieczonymi z resztą sera i posiekanym ziołami.