Zupa z dyni
Składniki
- 1 szt dynia hokkaido
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki oliwa
- 2 ząbki czosnek
- 1 szczpyta rozmarynu
- 1 opakowanie ser feta
- 0.5 szklanki pestki dyni
- 1 łyżeczka imbir w proszku
- 1 łyżeczka papryczka chilli
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię kroimy na części, polewamy oliwą, dorzucamy czosnek i rozmaryn. Pieczemy w 180 st. około godziny lub aż będzie miękka
Krok 2
W garnku rozpuszczamy masło, dorzucamy ząbek czosnku oraz dynię. chwię samzymy, dosypujemy przyprawy i sól. Gotujemy aż będzie się rozpadać, miksujemy. Jesli zupa wydaje nam się za gęsta dolewamy odrobinę mleka.
Krok 3
Podajemy posypaną pokruszoną fetą i pestkami dyni wczesniej uprażonymi na suchej patelni