Rosół polski z pielmieni
Składniki
Rosół
- 1 Kurczak Zagrodowy
- 1 kg szpondra wołowego
- 1 włoszczyzna
- 3 cebule białe
- 5 liści kapusty zwykłej
- 3 limonki
- 3 laski cynamonu
- śliwki suszone
- rozmaryn, lubczyk
Pielmieni
- 0.5 kg ciasto pierogowe
- mięso z rosołu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy w piekarniku (180 stopni) około 1 godzinę, po czym wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin. Następnie wyjmujemy mięso i dokładnie studzimy. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty, śliwki oraz zioła i sok z limonki. Przystępujemy do przygotowania farszu na pielmieni. W tym celu obieramy z kości wystudzone mięso i przepuszczamy je przez maszynkę lub siekamy bardzo drobno. Farsz na pielmieni doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę wywaru i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Formujemy pielmieni, wypełniając je farszem.