Schab po bałkańsku
Składniki
- 1 kg schabu
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 słoika marynowanej papryki
- 2 cebule
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- papryka w proszku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- oliwa
Przygotowanie:
Krok 1
Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab /lekko zarumieniamy/. Tak przygotowany schab przekładamy do podsmażonej cebuli.Dodajemy trochę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy gorącą wodą i dusimy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem około 30 minut. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę Jeżeli jest marynowana / gdyż może być świeża/ to krótko dusimy, żeby skórka nie oddzieliła się od skórki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy.Wszystko teraz jeszcze raz gotujemy około 3 minut. Oczywiście w trakcie gotowania w miarę potrzeby uzupełniamy schab gorącą wodą. My podaliśmy z ryżem już gotowy schab.