Pikantne dyniowe ravioli
Składniki
Farsz
- 400 g dyni
- szklanek ugotowanej czerwonej soczewicy
- 125 g serka riccota (1 opakowanie)
- 2 papryczki chilli
- gałka muszkatołowa
- przyprawa curry
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
Ciasto
- 0.5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- ciepła woda
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Na patelni podsmażamy przyprawy, by wydobyć ich aromat.Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Doprowadzamy do miękkości. Rozgniatamy dynię na jednolitą masę. Dokładamy soczewicę i pokrojoną papryczkę chili. Doprawiamy wg. upodobań. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy z serkiem riccota.
Krok 2
Zagniatamy ciasto z podanych składników, pamiętając że woda nie może być za ciepła. Wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Gotowe ravioli gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Krok 3
Okrasa: 1 papryczka chilli, pół słodkiej papryki, 1-2 cebulki dymki ze szczypiorem, oliwa, pieprz ziołowy.
Podane składniki podsmażamy na większej ilości oliwy i polewamy nimi ravioli przed podaniem.