Racuszki gryczane z kremowym serkiem
Składniki
Racuszki
- 300 g kaszy gryczanej
- 3 jaja
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 mała cukinia
- 0.5 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sos
- 300 g kremowego serka
- 80 g anchois z zalewy
- 1 garść natki pietruszki
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę gotujemy w wodzie około 15 minut. Studzimy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię, kroimy drobniutko chili, siekamy czosnek. Następnie dorzucamy 3 jaja i mąkę. Wszystko mieszamy łyżką, żeby kasza połączyła się z pozostałymi składnikami w zwarta masę. Ważne, żeby nie rozdrabniać kaszy, gdyż cały urok tkwi w dużych ziarenkach, które chcemy tu zachować.
Krok 2
Serek wyjmujemy do miseczki, kroimy anchois, dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy chrzanem, pieprzem i solą, po czym miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 3
Placuszki smażymy na gorącej patelni, aż będą rumiane. Podajemy na talerz z kleksikeim sosu i przyozdabiamy małą słoną rybką ;