LEŚNY MECH, czyli konkurencja dla łąki i lasu
Składniki
CIASTO
- 450 g szpinaku mrożonego
- 250 g cukru kryształu
- 3 szt jaja
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA
- 300 ml śmietany kremowej 36%
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki jagód
Przygotowanie:
Krok 1
Szpinak rozmrażam i odciskam z nadmiaru wody.
Krok 2
Wbijam do miski jaja, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę. Powoli dolewam olej i nadal miksuję. Do masy - wciąż ubijając - dosypuję na zmianę obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję szpinak i mieszam delikatnie drewnianą łyżką.
Krok 3
Ciasto piekę w tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia: temperatura powinna wynosić 180 stopni Celsjusza, a czas pieczenia to ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). Następnie studzę ciasto (z wierzchu jest raczej złote niż zielone, ale to... pozory). ;)
Krok 4
W tym czasie ubijam śmietanę na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fixy i cukier.
Krok 5
Z ciasta odcinam wierzch i kruszę go na drobinki. Na pozostałą część ciasta nakładam ubitą masę śmietanową. Wierzch zdobię okruszkami, dociskam je lekko, a na nich umieszczam dowolną ilość jagód albo innych leśnych owoców.
SMACZNEGO!
Krok 6
P.S. Śmietanową masę można równie dobrze zastąpić kremem budyniowym albo maślanym - zastanawiałam się też, czy nie poeksperymentować np. ze smakami, zastępując śmietankowy - jagodowym (o ile w grodziskiej piwnicy zostały jeszcze jakiekolwiek przetwory z jagód, w co wątpię - wyżarłam chyba wszystko!).