Kukurydziane krokiety z kaszą

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

Naleśniki z mąką kukurydzianą są żółciutkie i smaczne.super pasują do nadziania farszem z kaszy,mięsa i pieczarek.A bez panierki mniej kaloryczne.
Obejrzane: 740
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:
847,5kcal
kalorie
130,7g
węglowodany
28,8g
białko
27,8g
tłuszcze
11,3g
błonnik
129,3mg
cholesterol
189,8mg
magnez
184,3mg
wapń
4,7mg
żelazo

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 ml mąki kukurydzianej
  • 150 ml mąki pszennej
  • sól do smaku
  • 300 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 1 ugotowana marchew
  • 1 ugotowana pietruszka
  • ćwiartka ugotowanego selera
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 150 ml usmażonych z cebulą i czosnkiem drobno pokrojonych pieczarek
  • 150 ml zmielonego dowolnego ugotowanego mięsa
  • 6 ugotowanych dużych brukselek
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczek pieprzu zielonego mielonego
  • sól do smaku
  • 1 prażona cebulka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Składniki na naleśniki zmiksować (tj obie mąki,mleko,wodę,jajka,sól i olej) i odstawić na ok.30 minut.

Krok 2

Kaszę wymieszać z pieczarkami,mięsem,cebulką prażoną,zblendowanymi marchewką,pietruszką i selerem,pokrojonymi brukselkami i ogórkiem konserwowym. Doprawić sosem sojowym,pieprzem zielonym świeżo zmielonym i solą.Mój farsz był dobrze doprawiony,gdyż pieczarki i mięso były zamrożonymi nadwyżkami poprzednich kuchennych wydarzeń.Jeśli używacie świeżo podsmażonych pieczarek doprawcie je dość intensywnie cebulą,czosnkiem,rozmarynem itp. Ważne, aby farsz nie był mdły.

Krok 3

Usmażyłam cienkie naleśniki na patelni teflonowej.Tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika posmarowałam patelnię olejem a później już go nie dodawałam.Otrzymałam 12 naleśników.

Krok 4

Na każdym układałam ok.2 łyżek farszu i zawinęłam najpierw jeden brzeg,później podwinęłam boki,by nadzienie nie wyleciało i zwijałam na koniec ruloniki. Można podawać od razu,lub zapiec jeśli ktoś lubi. Polałam swoje krokiety polane sosem jogurtowym i keczupem z brokułem z wody.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×