Kurczak w sosie teriyaki
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- Sos:
- 120 ml sosu sojowego
- 60 ml zimnej wody
- 50 ml mirinu *
- 100 g cukru brązowego **
- ¼ łyżeczki imbiru mielonego
- ½ łyżeczki czosnku mielonego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
- Dodatkowo:
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Pałki kurczaka myjemy i osuszamy. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier, sos sojowy, imbir i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Do marynaty przekładamy kurczaka i mieszamy tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka.
Tak przygotowane mięso odstawiamy na około godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy kurczaka i polewamy go pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ' C. Pieczemy około 50 minut. Podczas pieczenia kurczaka polewamy sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i posypujemy sezamem.
Notes
* można zastąpić sake. Jeśli jednak nie posiadacie tego składnika, użyjcie wina białego
** można zastąpić 2 łyżkami miodu
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kurczak-w-sosie-teriyaki/