Brioszki z serem i pomidorami
Składniki
Brioszki
- 250 g margaryny
- 500 g mąki
- 0.5 łyżeczki sól
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie suszone drożdże
- 150 ml mleko
- 4 szt jaja
- 1 szt jajo do posmarowania
Nadzienie
- 250 g pomidory suszone w oliwie
- 150 g ser gouda
- 1 szt mała ostra papryczka
- 0.5 puszki kukurydza
- 0.5 łyżeczki sól
Przygotowanie:
Krok 1
Margarynę roztopić, ostudzić.
Mleko lekko podgrzać. Jaja ubić.
Krok 2
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Wlać ciepłe mleko, jaja i dokładnie wymieszać.
Wlać margarynę i wyrobić ciasto. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.
Krok 3
Przygotować farsz.
Krok 4
Pomidory osączyć z oliwy i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce. Papryczkę drobno pokroić, bez pestek. Dodać kukurydzę. Wszystko wymieszać. Doprawić solą.
Krok 5
Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć farsz i zlepić, formując bułeczkę.
Krok 6
Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok. 30 minut. Podawać na ciepło lub zimno.