Drożdżówki z makiem
Składniki
Ciasto
- 50 g drożdży
- 600 g mąki
- 300 ml mleka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 4 szt żółtek
- 1 szt jajko
Nadzienie makowe
- 200 g maku
- 100 g cukru
- 1 szt jabłka
- 0.5 szklanki mielonych orzechów
- 0.5 szklanki rodzynek
- 0.5 szklanki wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże mieszam w garnuszku z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować, dodaję rozpuszczone masło i żółtka utarte z pozostałym cukrem. Dosypuję tyle mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
Krok 2
Mak zaparzam - mielony tylko osaczam, niemielony mielę dwukrotnie - mieszam z cukrem, dodaję starte na tarce jabłko oraz bakalie.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, uderzając kilkukrotnie dłonią i rozwałkowuję cieniutko. Na połowę ciasta wykładam masę makową i zwijam jak roladę.
Krok 4
Kroję na plastry o szerokości ok 5 cm, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiam do wyrośnięcia.
Krok 5
Piekarnik nagrzewam do 200°C , nożem robię wgłębienie przez środek moich drożdżówek, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę ok 30 min aż się zrumienią.