Focaccia z drobiem utopionym w maggi
Składniki
Ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 7 g drożdży
- 50 ml wody ciepłej
- 50 ml mleka ciepłego
- 0.5 łyżeczki sól do smaku
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 2.5 łyżki oleju rzepakowego
farsz
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 szt papryczki chili
- 1 szt cebuli szalotka
- 0.5 łyżeczki przyprawy typu vegeta
- 50 ml przyprawy w płynie maggi
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania farszu. :
Mięso z kurczaka kroimy w małą kosteczkę .
Wrzucamy je do miski, a następnie zalewamy Maggi i sosem Worcestershire.
Cebule szalotkę drobno kroimy razem ze szczypiorem, papryczkę chili pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Dodajemy wszystkie składniki do mięsa i dosypujemy Jarzynkę .
Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
Wykładamy całą zawartość miski na rozgrzaną patelnię i przesmażamy wszystko razem około 10 minut.
Studzimy i odsączamy od nadmiaru soków.
Krok 2
CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do dużej miski.
Energicznie mieszamy widelcem, a następnie wyrabiamy ręką .
Odstawiamy ciasto przykryte folią aluminiową na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice podsypaną mąką i delikatnie wałkujemy na prostokąt.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wykładamy przygotowany farsz a następnie zwijamy w rulon.
Przekładamy na blaszkę .
Krok 3
Odstawiamy na jeszcze 10 minut.
Smarujemy mlekiem, a następnie posypujemy sezamem.
Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni C.