Muffinki z serem
Składniki
- 110 g sera cheddar
- 110 g sera morskiego
- 150 g szynki
- 150 g mąki pszennej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 ml mleka 2%
- 3 łyżeczki musztardy Dijon
- 1.5 łyżeczki proszeku do pieczenia
- 3 jaja
- 50 ml jasnego piwa
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Krok 2
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 3
Ser cheddar i szynkę pokroić w kosteczkę, ser morski zetrzeć na tarce. Zalać piwem i odstawić na 0,5 godziny do lodówki
Krok 4
Jajka ubić, miksując na wolnych obrotach dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, mleko, olej i musztardę. Zmiksować do połączenia składników. Dodać ser i szynkę, wymieszać łyżką. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 5
Łyżką nałożyć ciasto do papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut. Babeczki powinny urosnąć i lekko się zrumienić.
Krok 6
Po upieczeniu, babeczki pozostawić w formie przez 15 minut.
Smacznego :)