Hamburger amerykańsko-meksykański
Składniki
Mięso na burgery
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 1 żółtko
- 1 czerwona cebula drobno posiekana w kostkę
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- pół łyżeczki soli
- olej do wysmażenia
Dodatki + bułki
- 4 bułki ziarniste
- 4 plasterki sera mazdamer
- 1 mała puszek kukurydzy
- 1 mała puszek czerwonej fasoli
- 1 papryczka jalapeño
- 1 czerwona cebula
- po kilka listków mixu sałat (rzymska, lodowa, rukola, roszponka) na każdego burgera
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie ostrego sosu
- 6 łyżek dowolnego pikantnego ketchupu
- 1 łyżka dowolnego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylii
- 1 papryczka chilli z pestkami
Przełóż do miseczki ketchup, przecier, przyprawy oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Wszystko wymieszaj i dodaj kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Odstaw na czas formowania i smażenia burgerów.
Krok 2
Przygotowanie sosu czosnkowego
- 200g śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- przeciśnięte przez praskę 5 ząbków czosnku
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- kilka kropel soku z cytryny
Wymieszaj śmietanę oraz majonez, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw pieprzem oraz solą, dodaj odrobinę soku wyciśniętego z cytryny. Odstaw do wykorzystania na samym końcu, gdy będą już gotowe kotlety z wołowiny.
Krok 3
Do miski dodaj mięso, posiekaną cebulę i żółtko - połącz te składniki wyrabiając je jak ciasto. Dopraw pieprzem cayenne i solą, po czym ponownie wymieszaj. Uformuj z tak powstałej masy 4 kulki, następnie spłaszcz je, by powstały kotlety w pożądanym kształcie. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i usmaż na nim hamburgery. Pamiętaj, że powinno to zająć od 3 do 5 minut, z każdej ze stron (wszystko zależy od grubości uformowanych kotletów).
Krok 4
Bułki przekrój na pół i podpiecz z każdej strony na patelni, aż uzyskają pożądaną chrupkość (1-2 minuty).
Pokrój na plasterki papryczkę jalapeño.
Krok 5
Na każdą z dolnych części bułki nałóż sos czosnkowy, następnie połóż plasterek sera mazdamer, sałatę oraz usmażony kotlet z wołowiny. Na to wszystko dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i mieszankę kukurydzy z fasolą w ostrym sosie. Górną część bułki także posmaruj sosem czosnkowym.
Krok 6
Złóż obie części razem i przebij patyczkiem jak do szaszłyków, tak aby trzymał wszystkie składniki na swoim miejscu. Dla jeszcze łatwiejszego utrzymania hamburgera podczas jedzenia, można go wsadzić na złożony w "kieszonkę" papier pergaminowy (tak jak to widać na zdjęciu), bądź folię aluminiową - w zależności od dostępności w domu.
Krok 7
Takiego oto sytego i pikantnego burgera warto podać w towarzystwie czegoś do picia. Ja proponuję świeżo wyciskany sok z grejpfruta lub pomarańczy.
Smacznego!