Garlic rolls, ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki
Ciasto
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki letniej wody
- 0.5 łyżki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
Nadzienie
- 5 łyżek masła
- garść świeżych liści czosnku niedźwiedziego, opłukanych, posiekanych
- sól do smaku
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem oliwy, połączyć razem i zagnieść tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą , przełożyć do niej ciasto, posmarować z wierzchu resztą oliwy, nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2
W tym czasie przygotować nadzienie - w misce połączyć masło z posiekanymi drobno listkami czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą. Jeśli smak czosnku ma być bardziej intensywny, można dodać jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt.
Rozsmarować na nim masło z czosnkiem i zwinąć, jak roladę. Podzielić na 12 równych części i każdą przełożyć do formy. Ja użyłam formy na muffinki - chciałam upiec mniejsze, pojedyncze bułeczki. Jeśli chcecie, by bułeczki były większe, można ciasto podzielić na mniejszą ilość części i piec w formie na keks czy mniejszej tortownicy. Wówczas po upieczeniu bułeczki można od siebie odrywać.
Krok 4
Przed pieczeniem odstawić ślimaczki do ponownego wyrastania na ok. 30 minut, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 25-30 minut, do momentu aż ładnie się zarumienią. Najlepiej smakują na ciepło - aromat czosnku unoszący się w trakcie pieczenie jest po prostu zniewalający!