Lubelski cebularz
Składniki
ciasto
- 1 kg mąki
- 20 g cukru
- 30 g margaryny
- 40 g drożdży
- 500 ml wody
- 15 g soli
farsz
- 300 g cebuli
- 10 ml oleju roślinnego
- 30 g maku niebieskiego
- 10 g soli
Przygotowanie:
Krok 1
Na godzinę przed wypiekiem cebularza, obrać cebulę i pokroić w grubą kostkę. Dodać sól, wymieszać i odstawić, aż z cebuli wypłynie sok. Cebulę odcedzić, dodać olej i mak.
Krok 2
Do drożdży dodać trochę cukru, mąki i wody, tak aby się rozpuściły. Drożdże dodać do pozostałej mąki. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 3
Następnie podzielić ciasto na części (kęsy) wielkości 150 -250 g. Kęsy rozwałkować się na placki o średnicy 15-25 cm i grubości około 1 cm.
Krok 4
Na placki nałożyć się farsz z cebuli i maku. Placki odstawić na 25 -30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 240-250 stopni na około 10 -12 minut.
Krok 5
Piec na złoty kolor.