Jogurtowa chałka z kruszonką
Składniki
Ciasto
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie drożdży instant (8 g)
- 1 jajko
- 200 g gęstego jogurtu
- 100 ml mleka
Kruszonka
- 0.75 szklanki mąki
- 55 g masła
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Czas przygotowywania: 15 minut, czas wyrastania (40-60 minut), czas pieczenia (ok. 20 minut na 1 blachę) Przepis na 2 chałki!
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sól oraz drożdże instant i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre: jajko, jogurt, mleko oraz roztopione masło(należy je najpierw ostudzić) i dokładnie wyrabiamy na miękkie, gładkie, elastyczne ciasto –można ręcznie lub maszyną do chleba w funkcji do wyrabiania ciasta albo po prostu mikserem o nakładach do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być miękkie i swobodnie odchodzić od misy miksera. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Krok 2
W osobnej misce łączymy mąkę z cukrem, dodajemy roztopione masło i ucieramy, łącząc i jednocześnie zagniatając składniki na kruszonkę.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i jeszcze każdą na trzy części z których formujemy długie wałeczki(po trzy na każdą chałkę). Następnie zlepiamy końce wałków i zaplatam klasyczny warkocz. Zaplecioną chałkę smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy na ok. 10-15min do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200\'C.
Krok 4
Chałkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200\'C na drugiej półce od dołu w funkcji grzanie góra-dół przez ok. 20 minut, a tak naprawdę do czasu, aż urośnie i się zrumieni, bo wtedy jest gotowe. Samczego :)