Jogurtowa chałka z kruszonką

Dodany przez: olacies (więcej moich przepisów)

Delikatna i mięciutka chałka- idealna z masełkiem lub dżemem na śniadanie :) Jogurtowa chałka z kruszonką świetnie łączy się z mlekiem. Smacznego!
Obejrzane: 659
Porcje: 1
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży instant (8 g)
  • 1 jajko
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 100 ml mleka

Kruszonka

  • 0.75 szklanki mąki
  • 55 g masła
  • 3 łyżki cukru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Czas przygotowywania: 15 minut, czas wyrastania (40-60 minut), czas pieczenia (ok. 20 minut na 1 blachę) Przepis na 2 chałki!
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sól oraz drożdże instant i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre: jajko, jogurt, mleko oraz roztopione masło(należy je najpierw ostudzić) i dokładnie wyrabiamy na miękkie, gładkie, elastyczne ciasto –można ręcznie lub maszyną do chleba w funkcji do wyrabiania ciasta albo po prostu mikserem o nakładach do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być miękkie i swobodnie odchodzić od misy miksera. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Krok 2

W osobnej misce łączymy mąkę z cukrem, dodajemy roztopione masło i ucieramy, łącząc i jednocześnie zagniatając składniki na kruszonkę.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i jeszcze każdą na trzy części z których formujemy długie wałeczki(po trzy na każdą chałkę). Następnie zlepiamy końce wałków i zaplatam klasyczny warkocz. Zaplecioną chałkę smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy na ok. 10-15min do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200\'C.

Krok 4

Chałkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200\'C na drugiej półce od dołu w funkcji grzanie góra-dół przez ok. 20 minut, a tak naprawdę do czasu, aż urośnie i się zrumieni, bo wtedy jest gotowe. Samczego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×